Vervangingsweerstand berekenen bij parallelle weerstanden

Hieronder zie je een schematische tekening van twee parallel geschakelde weerstanden. Als je in grotere schakelingen, waar parallelle weerstanden in zitten, berekeningen wilt maken kan dit erg lastig zijn. Om dit makkelijker te maken kan je beide weerstanden bekijken alsof ze samen ייn weerstand zijn. Dit noemen we de vervangingsweerstand.
Nu kan je bij parallel geschakelde weerstanden niet zomaar beide weerstanden bij elkaar optellen om een vervangingsweerstand te krijgen! Hier is een speciale formule voor welke je nu al in het scherm ziet staan. R1 staat voor de eerste weerstand (R van Resistance in Engels), R2 staat voor de tweede weerstand. Rv staat voor de vervangende weerstand. Soms verdwijnt de berekening als dit deel van het scherm buiten beeld is geweest, schuif dan weer even met een balkje om de gegevens weer in beeld te krijgen.



  • Probeer een paar combinaties uit en laat de computer uitrekenen wat de vervangingsweerstand is
  • Vergelijk de resultaten eens met de waarden die je zelf hebt ingevoerd

    Als je goed hebt opgelet zal je misschien opgevallen zijn dat de vervangingsweerstand altijd lager is dan de kleinste weerstand in de schakeling! Dit lijkt misschien een beetje vreemd, maar het is wel logisch. In een parallel schakeling wordt de stroom wordt 'opgesplitst' en verdeeld over beide takken. Zo hoeft er minder stroom door iedere weerstand te gaan en dat is een stuk makkelijker!
    Zoals je gezien hebt is het voor de computer geen probleem om de vervangingsweerstand even uit te rekenen. Voor jou zal het wat meer tijd kosten, zelfs met een rekenmachine! Zoek eerst op je rekenmachine het knopje op waar 1/x of x-1 op staat. Deze knop heb je nodig voor de berekening, maar hij is soms moeilijk te vinden (het is soms de 2nd of shift functie van een knop). Het verschilt per rekenmachine welke knop er op zit, vanaf nu noem ik de knop... [1/x]. Nu gaan we zelf de vervangingsweerstand uitrekenen.

  • Kies voor beide weerstanden een waarde en vul deze in op de computer

    Onder de formule op je scherm komt de formule nog een keer te staan maar nu ingevuld met jouw waarden.

  • Tel de twee breuken met je rekenmachine bij elkaar op en laat het antwoord staan

    Zoals je ziet is getal wat je nu gekregen hebt nog niet de vervangingsweerstand! Wat je nu eigenlijk hebt staan is... "getal" = 1/Rv.
    Nu moeten we Rv zelf nog uitrekenen, hier is die knop op je rekenmachine voor.
  • Nu het antwoord van het optelsommetje nog op je beeld staat moet je op [1/x] drukken
  • Controleer of het (afgeronde) resultaat overeenkomt met de dat van de computer

    Het antwoord wat je nu krijgt is de vervangingsweerstand!