Oefening Hoofdstuk 4 : schoonmaken

Onderaan de pagina zijn de uitwerkingen beschikbaar. Klik op de knop antwoorden voor slechts de antwoorden zonder uitleg.

Voor elke opgave geldt: Probeer het eerst zelf en controleer daarna je antwoord.

Deze oefening bevat 3 vragen

1.
Beschrijf de werking van een Ionenwisselaar. Licht het geheel toe met een schematische tekening.
uitwerking
2.
Beschrijf de werking van een zeep. Geef daarbij een schematische tekening van een emulgatordeeltje
uitwerking
3.

Beschrijf het proces van titreren.


uitwerking

 

 

 

 

 

 

 

Uitwerkingen:

vraag 1:
Een ionenwisselaar haalt de kalkdeeltjes uit het water. Dat doet hij door ze te binden aan kunstharsbolletjes. De kalkdeeltjes worden vervangen door onschadelijke stoffen. Hieronder is een mogelijke schematische tekening te zien.

<top>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

vraag 2:
Een zeep bevat een emulgator. Een emulgatordeeltje heeft een hydrofobe staart. Dit gedeelte lost wel goed op in olie en vet. Een emulgatordeeltje heeft ook een dydrofiele kop. Dit gedeelte lost wel goed op in water. Een emulgatordeeltje zal zich dan als volgt rangschikken.


<top>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

vraag 3:
Bij een titratie reageren een base en een zuur met elkaar. Wanneer aan één van de twee een indictor is toegevoegd, is aan de kleurverandering te zien wanneer de pH omslaat. Dat punt heet ook wel het eindpunt. Wanneer de juiste indicator gekozen is, heeft alle zuur met alle base gereageerd. De oplossing is dan neutraal. Met de eindstand van de buret kan dan vervolgens berekend worden hoe groot de concentratie was.

<top>